İlçemiz İdil ve Köyümüz Ulak

İdil

1924 yılında bucak olmuş, 1937 yılında da ilçe olmuştur. Milattan önceki adının Zarih olduğu söylenir. Zapdey adında bir süryaninin ilçeye hizmetlerinden dolayı da İdil’e Beyt-Zaptdey (Zapdeyn evi) adı verildiği dolaşan rivayetler arasındadır. Milattan sonra(300-400) yıllarında Farslar burayı istila ettiler. Farslar döneminde buraya (Hazak) ismini vermişlerdir. Hazak farsça bir kelime olup, mert ve cesur anlamındadır. İdil ilçesi 1924 yılında Cizre ye bağlı bir bucak olmuş, 1937 yılında da İdil adını alarak ilçe olmuştur. İslam, Emevi, Abbasi, Zengi, Artuklu ve Osmanlı imparatorluğu egemenliklerini görmüştür. Şehrin çoğunluğu müslüman olmakla birlikte, Süryani (Asuri) vatandaşlarımızda bulunmaktadır.

Ulak Köyü

Ulak Köyü ise ilçe merkezine 15 kmdir. Hacıkesen ve Tepeköy köyleri komşusudur. Coğrafi yapısı tepeliktir ve zemini kayalıktır. Köyün kendine ait su şebekesi vardır. Köyde ana okulu, ilkokul ve ortaokul öğrenimi karşılanabilmekte ortaöğrenime devam eden öğrenciler ise ilçe merkezine gidiş geliş yapmaktadır. Köyde sağlık evi olmasına rağmen hizmet vermemektedir. Camisi 40 yıllık olmasına rağmen son 2 yılda yapılan restorasyon çalışmalarıyla iyi bir duruma gelmiştir. Diğer köylere nazaran daha yeşilliktir. 125 haneden oluşan Ulak köyünün nufusu 1000 civarındadır ve üzümü ile nam salmıştır...

Köyden OkulumuzKöyden Okulumuzun Görüntüsü

*Kaynakça:http://www.sirnakkulturturizm.gov.tr/TR-56424/idil.html